4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Bentley Tourer 6.5 1929

Ταξιδεύοντας με στιλ

Από τη νίκη στο Λε Μαν, το 1929-1930, στους δρόμους του Πύργου Ηλείας και στη διάκριση στο ιστορικό Ολυμπιακό Pάλλυ. Πρόκειται για την εντυπωσιακή Bentley Tourer του 1929, την οποία οδηγήσαμε στα Μέγαρα, ανακαλύπτοντας και πάλι πως τα διαμάντια λάμπουν παντοτινά.

KEIMENO: NIKOΣ TΣAΔAPHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: NIKOΣ MAPKOMΠOTΣAPHΣ

ΚΑΙ τι διαμάντι... Πολλών, μα πάρα πολλών καρατίων, τόσων που μόνο η «κατεργασία» («restoration» στους συλλεκτικούς κύκλους) κόστισε 456.000 λίρες Αγγλίας!
Ο λόγος για τη σκουροπράσινη επενδυμένη με δέρμα (!) Bentley Tourer του 1929 με το θηριώδη κινητήρα των 6,5 λίτρων που αναστάτωσε για μερικές ημέρες τους δρόμους της πρωτεύουσας και τάραξε με το βαρύ ήχο του 6κύλινδρου εν σειρά κινητήρα της το ιερό άλσος της Ολυμπίας, κερδίζοντας, στα χέρια των Γιάννη Κατσαούνη-Μαθιού Μανσόλα, την 1η θέση στην κατηγορία της και την 3η Γενικής στο ομώνυμο ιστορικό ράλλυ.
Να πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη σειρά, γιατί είναι αλήθεια ότι το αυτοκίνητο που -ας πούμε- οδηγήσαμε για μερικούς γύρους στη βάση της 4T Safetrack μάς ευαισθητοποίησε όσο κανένα άλλο του παρελθόντος απ’ όσα έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.
Η μοναδική πρότερη εμπειρία μας από μοντέλα της ιστορικής φίρμας ήταν η οδήγηση μιας πολύ βαριάς, αλλά εντυπωσιακά γρήγορης, Continental R (αν θυμόμαστε καλά), κάπου στην αρχή της δεκαετίας του ’90. Με αυτήν την απομακρυσμένη ανάμνηση, τουλάχιστον ξαφνιαστήκαμε, όταν είδαμε το... φορτηγό με το μεταξόνιο των σχεδόν 4 μ. (3.873,5 χλστ.) και τους τροχούς των 21 ιντσών να εισβάλει στην πίστα των Μεγάρων με ήχο που έβαζε στο φόντο το θόρυβο των Σινούκ που έριχναν αλεξιπτωτιστές λίγο πιο πέρα.
Σχεδόν γέμισε όλο το χώρο των πιτ... Σκούρο πράσινο δέρμα κάλυπτε όλο το ανοικτό κόκπιτ, ενώ οι ίδιου χρώματος απαστράπτουσες γυμνές λαμαρίνες συναγωνίζονταν σε γυαλάδα τις σχολαστικά επινικελωμένες επιφάνειες.
Δε χόρταινε το μάτι μας να τη βλέπουμε. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Απίστευτες λεπτομέρειες, εφευρετικές λύσεις της εποχής, σχολαστική προετοιμασία και, βέβαια, άριστη ποιότητα φινιρίσματος.

Τα τεχνικά
Το συγκεκριμένο μοντέλο ξεκίνησε να παράγεται το 1926 με 6κύλινδρο εν σειρά κινητήρα 6.597 κ.εκ. (σχεδόν 1.100 κ.εκ. κάθε κύλινδρος, με διάμετρο x διαδρομή 100x140 χλστ.), 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, σιδερένιο μπλοκ, κυλινδροκεφαλή χυτή σε ένα κομμάτι, αλουμινένιο κάρτερ (!) και διπλή ανάφλεξη, αρχικά με δύο συγχρονισμένους παραγωγείς ρεύματος (μανιατό), ενώ από το 1927 επίσης διπλή με μανιατό και πολλαπλασιαστή. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω δύο τεράστιων καρμπιρατέρ SU και η ιπποδύναμη ξεπερνά τους 200 ίππους κάπου κοντά στις 3.800 σ.α.λ.
Το μοντέλο αυτό στην έκδοση Speed Six με τον τροποποιημένο κινητήρα των 6,5 λίτρων κέρδισε δις (1929 και 1930) το θρυλικό Λε Μαν και ήταν το αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της φίρμας, Walter Owen Bentley (περισσότερο γνωστού ως W.O.), που πίστευε ότι οι αγώνες ταχύτητας ήταν ο καλύτερος τρόπος προώθησης των αυτοκινήτων του, τα οποία έπρεπε να είναι «γρήγορα, σπορ και ταυτόχρονα άνετα κι εκλεπτυσμένα».
Η μετάδοση της κίνησης περνά στους πίσω τροχούς μέσω απλού μονόδισκου συμπλέκτη, ενώ το κιβώτιο έχει 4 ταχύτητες συν όπισθεν, όντας παντελώς ασυγχρόνιστο.
Το μεγάλο ανοικτό αμάξωμα πατά στους εμπρός και πίσω άκαμπτους άξονες μέσω ημιελλειπτικών φύλλων σούστας (οι εμπρός σούστες συρόμενες και όλες καλυμμένες μέσα σε δερμάτινες θήκες!) με διπλά σε κάθε τροχό αμορτισέρ (της Hartford), που αποτελούν μια άρθρωση με δύο βραχίονες, η κίνηση των οποίων εξαρτάται από τα υλικά τριβής στην άρθρωση. Tα τελευταία προέρχονται από... φρένα ασανσέρ. Επιπλέον, οι άξονες τερματίζουν στο άνοιγμα, όταν ακουμπήσουν πάνω στους τέσσερις ιμάντες που αναρτώνται στο σασί, προκειμένου να περιορίσουν την προς τα κάτω διαδρομή της ανάρτησης.
Η αποθήκη καυσίμου βρίσκεται πάνω από τον πίσω προφυλακτήρα, χωρά 180 λίτρα βενζίνης και η εκάστοτε ποσότητα εξακριβώνεται με μια εμβαπτιζόμενη βαθμονομημένη ράβδο.
Στο δικό «μας» αυτοκίνητο, προορισμένο να ολοκληρώσει σε 33 ημέρες το μαραθώνιο Πεκίνο-Παρίσι των 13.500 χλμ.(Κίνα, Μογγολία, Σιβηρία, Ρωσία, Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία), που θα ξεκινήσει σε περίπου δέκα μήνες, οι πρόσθετες ανάγκες επέβαλαν έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο καυσίμων, που καλύπτει τη μία από τις πίσω θέσεις, με χωρητικότητα 60 λίτρα (2x30), και ταχυσυνδέσμους, προκειμένου να εντάσσεται εύκολα στο κύκλωμα τροφοδοσίας από το πλήρωμα. Για τις δυσκολίες της διαδρομής, όλο το κάτω μέρος του κινητήρα προστατεύεται από χοντρές διαμήκεις κι εγκάρσιες ράβδους, ενώ στα πλευρά του κόκπιτ είναι αναρτημένες δύο ρεζέρβες με ακτινωτές μονομπούλονες ζάντες. Τα λάστιχα είναι της Dunlop, σε διαστάσεις 7,00x21, αντί των 6,25x33 που είχε το αρχικό μοντέλο του ’26 και των 6,75x21 ή 6,00x21 της Speed Six.
Tα φρένα αποτελούνται από ταμπούρα και στους τέσσερις τροχούς, το χειρόφρενο είναι τοποθετημένο έξω από το κόκπιτ, πολλά από τα συστήματα (μπαταρίες, ντίζες, δείκτες καυσίμου, GPS και μπαλαντέζες) είναι διπλά και οι εργαλειοθήκες-αποθηκευτικοί χώροι, επενδυμένες επίσης με δέρμα, πατούν εκατέρωθεν στα μεγάλα μαρσπιέ.
Κάπου εκεί πατά και το πλήρωμα, προκειμένου να βρεθεί στις θέσεις του, με τη διαφορά ότι ο οδηγός που κάθεται δεξιά έχει επιλογή να μπει από τη μόνη πόρτα που υπάρχει εμπρός αριστερά ή να υπερπηδήσει -εν είδει κινηματογραφικού αστέρα- το χαμηλό κατώφλι. ¶λλη μια πόρτα υπάρχει πίσω, στη δεξιά πλευρά, ενώ η αναδιπλούμενη οροφή ασφαλίζει στο πίσω μέρος του κόκπιτ, χωρίς να καταλαμβάνει χρήσιμο χώρο.
Στο εσωτερικό, ξεπερνώντας τα δερμάτινα με την ιδιαίτερα χαμηλή πλάτη και την... αρνητική στήριξη καθίσματα, όλη η προσοχή εντοπίζεται στο υπερφορτωμένο ταμπλό και το τεράστιο τετράκτινο τιμόνι, η στεφάνη του οποίου είναι επενδυμένη με χοντρό σπάγγο, για καλύτερο πιάσιμο. Η ίδια επένδυση υπάρχει και στη χειρολαβή του συνοδηγού, δίπλα στην οποία βρίσκεται το διπλό μηχανικό Halda και η φούσκα χειροκίνητης παραγωγής υποπίεσης, αν κάτι δεν πάει καλά στο κύκλωμα παροχής καυσίμου (υπάρχει και αναλογικό όργανο ένδειξης πίεσης).
Στη μέση του ταμπλό δεσπόζει το αναλογικό στροφόμετρο της Jaeger (max 4.000 σ.α.λ.) και δίπλα τα θερμόμετρα νερού/λαδιού (Bentley).
Την εικόνα συμπληρώνουν διακόπτες για τους προβολείς (Lucas), την κόρνα (Bosch), το ρεύμα και άλλες επιμέρους λειτουργίες καθώς και το μαύρο κουτί στη βάση του ανακλινόμενου παρμπρίζ, που ενεργοποιεί τους τριπλούς, ιδιαίτερα μικρούς καθαριστήρες.

Το τετ-α-τετ
Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του δύο μικρούς επινικελωμένους καθρέφτες, τοποθετημένους εκατέρωθεν του παρμπρίζ, και δίπλα χειροκίνητους πρόσθετους προβολείς της Oscar. Όμως...
Tο κύριο πρόβλημα -ειδικά του πρωτόμπαρκου- είναι οι τρεις μοχλοί που ξεπροβάλλουν από τον αφαλό του τιμονιού και αφορούν το χειρόγκαζο, το μίγμα βενζίνης και το αβάνς... Σπαζοκεφαλιά μεγάλη, δηλαδή. Kαι καλά όταν στη μέση ρύθμιση τα βγάζεις πέρα στα Μέγαρα. Aν, όμως, χρειαστούν ρυθμίσεις στη... Μαντζουρία, τι γίνεται;
Όχι πως στα Μέγαρα, δηλαδή, ήταν εύκολα.
Ναι, βάλαμε τον 6κύλινδρο μπροστά και σείστηκε ο τόπος. Λύσαμε και το εξωτερικό χειρόφρενο. Βρήκαμε και το στριμωγμένο μεταξύ δεξιού μηρού και μπουλμέ (τοιχώματος) λεβιέ ταχυτήτων, βάλαμε ακόμα και 1η ταχύτητα. Στη συνέχεια, αφήνοντας το βαρύ συμπλέκτη κι εφαρμόζοντας όλη μας τη δύναμη στο τιμόνι, καταφέραμε να βγούμε από την έξοδο των πιτ στην πίστα. Αρχίσαμε να επιταχύνουμε. Πατήσαμε γερά δύο φορές το συμπλέκτη και προσπαθήσαμε με κοφτή κίνηση να περάσουμε στη 2η. Αμ, δε...
Όχι μόνο δεν τα καταφέραμε, ούτε τρίξιμο από γρανάζια δεν ακούσαμε... Το ίδιο στην 3η, το ίδιο και στην 4η. Η αίσθηση σε κάθε προσπάθεια μετακίνησης του λεβιέ ήταν ότι δεν υπήρχε η θέση που ζητάμε... Τόμπολα...
Το κεφάλι χαμηλά, τα μάτια στο άπειρο και γύρω γύρω τα 2.100 μ. της πίστας με 1η για να πάμε πιτ, τρομαγμένοι ότι στα χέρια μας παρέδωσε πνεύμα το κιβώτιο (στα μυαλά μας πράξεις διαίρεσης, με δεδομένες τις 456.000 λίρες και «άγνωστο x» το κόστος του κιβωτίου).
Ευτυχώς, εκεί ο πολυμήχανος (λόγω φύσης και σπουδών) ευτυχής οδηγός της βρήκε τις 3 ταχύτητες που χάσαμε και μας έδωσε τη χρυσή συμβουλή για τη συνέχεια: «Mε το που θα ξεκινήσεις, άλλαξε αμέσως όλες τις ταχύτητες, γιατί, αν περάσεις τα 30 χλμ./ώρα, τότε ούτε που θα τις βρίσκεις. Μη φοβάσαι, έχει τόση ροπή, που θα μπορούσε με ένα... τετράυνο (άροτρο) να οργώσει το χωράφι». (Σ.σ.: λέτε να εννοούσε την πίστα των Μεγάρων;)
Όπερ κι εγένετο. Ακολουθήσαμε κατά γράμμα την εντολή, αλλάξαμε μέσα σε 30 μ. 3 ταχύτητες και... άντε πάλι γύρω γύρω όλοι με 4η στο κιβώτιο και τις διπλές (τρεις σε μία) εξατμίσεις να μπασάρουν ανάλογα το πάτημα του γκαζιού. Το βαρύ Bentley έκανε μπροστά, έπιασε χιλιόμετρα (πόσα δεν ξέρουμε) και δεν κατάλαβε σχεδόν τίποτα στις στροφές, όπου το βασικό πρόβλημα ήταν να ακολουθήσουμε την επιθυμητή τροχιά με το ασαφές τιμόνι.
Ροπή; ¶φθονη. Απόκριση; Σχετική. Σβελτάδα; Το σαλιγκάρι με τη χελώνα... Αίσθηση; Βασιλική!
Εξοργιστικά ακριβό, εντελώς άγνωστο, ιδιαίτερα δύσχρηστο, με «αμφισβητούμενα» φρένα και καθόλου σβέλτο, κατάφερε να μας μεταδώσει μια ευφορία άγνωστη από παλαιότερες εμπειρίες του είδους και να μας προσελκύσει, την ίδια ώρα, στο χώρο του προσεγμένου ιστορικού αυτοκινήτου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ζηλέψαμε και πιθανόν η τελευταία (επί ελληνικού εδάφους) που οδηγήσαμε κάτι τόσο εξεζητημένο. ¶λλωστε, η παρουσία του στη χώρα μας μόνο και μόνο για έναν τόσο μικρό αγώνα στα μάτια του κοινού θνητού φαντάζει ως... άσκοπο ρίσκο, ενώ η κυκλοφορία του και μόνο στην Κορίνθου-Πύργου και τούμπαλιν ισοδυναμεί με γεμάτο ανασφάλιστο χρηματοκιβώτιο αφημένο νύχτα σε υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας...
Mιας και είπαμε χρηματοκιβώτιο, θυμηθήκαμε το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ιστορικής μας αναδρομής. Μπροστά, μεταξύ των μικρών προβολέων, προβάλλει ένα στρογγυλεμένο εξόγκωμα. Κάτι που νομίζεις ότι είναι ο υποδοχέας της μανιβέλας. Δεν είναι, όμως. Αν το βρείτε μόνο του, ψάξτε το. Ανοίγοντάς το, μπορεί να ανακαλύψετε τα χρήματα/τιμαλφή του ιδιοκτήτη ή -στη χειρότερη (;) περίπτωση- ένα μπουκάλι καλής σαμπάνιας, που κρύβουν εκεί οι μερακλήδες για το... σικάτο πανηγυρισμό ενός καλού αποτελέσματος.
Είπαμε, Bentley. Μην ξεχνάμε το «πιστεύω» του W.O., που ήταν: «Fast, sporting cars that are comfortable and civilised».
Συμφωνούμε απόλυτα!_ Ν. Τ.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 6.5
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.597 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 200 ίπποι/3.800 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ ¶καμπτος άξονας με ημιελλειπτικά φύλλα σούστας
ΠΙΣΩ ¶καμπτος άξονας με ημιελλειπτικά φύλλα σούστας
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 3.873,5 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 2.134 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 193 χλμ./ώρα